Čipkarsko društvo “Danica Bresler”

ČD Danica Bresler

Kao prvi organizirani oblik djelovanja čipkarica, u Lepoglavi je 1998. godine osnovano Čipkarsko društvo „Danica Bresler“. Glavni motiv osnivanja Društva bio je obnavljanje tradicije izrade lepoglavske čipke i njezina promocija.

Vjeruje se da su čipku prije više stoljeća u Lepoglavu donijeli pavlini, a postupno je izradu prihvatilo i lokalno stanovništvo. Profinjenost i prozračnost, vrhunska kvaliteta prožeta višestoljetnom tradicijom ručne izrade i posebnost korištenih motiva, samo su neki od atributa koji obilježavaju tu savršenu tekstilnu tvorevinu.

Lepoglavska čipka je svoj pravi procvat doživjela krajem 19. stoljeća i u prvoj polovici 20. stoljeća, prvenstveno zahvaljujući Zlati pl. Šufflay koja je oplemenjuje narodnim ornamentom te unapređuje njezinu izradu. Između dva svjetska rata djeluje čipkarska škola u Lepoglavi, a broj čipkarica postupno se povećava, te se stvaraju sigurniji uvjeti za opstanak ove tradicije. Najistaknutija osoba te škole je Danica Brossler koja izrađuje posebne nacrte te podiže kvalitetu izrade čipke. Upotrebljava tanki konac, spretno kombinira motive iz poznatih čipkarskih središta sa narodnim i baroknim elementima te tako lepoglavska čipka dobiva puno estetsko obličje. Upravo po ovoj jednoj od najvažnijih osoba u povijesti lepoglavskog čipkarstva društvo i dobiva ime.

Društvo okuplja čipkarice s područja grada Lepoglave i bliže okolice, koje svojim spretnim rukama izrađuju reprezentativne suvenire čipke iz opusa Danice Brossler, privjeske i tacne ukrašene motivima čipke te čipke ukomponirane u tekstil i modne detalje.

Svojim aktivnim djelovanjem, edukacijom mladeži kroz školske programe i čipkarske radionice, sudjelovanjem na sajmovima i gostovanjima u gradovima diljem Hrvatske i Europe, Društvo predstavlja lepoglavsku čipku i pridonosi očuvanju kulturne baštine šire društvene zajednice. Lepoglavsko čipkarstvo je od 2009. godine kao dio hrvatske čipkarske tradicije uvršteno na reprezentativnu UNESCO-vu listu nematerijalne svjetske baštine.

Informacije: Verica Dubovečak, predsjednica udruge Hrvatskih pavlina 7, 42 250 Lepoglava Mob.: +385 (0)98 690 120 E-mail: vericadbvk@gmail.com Web: www.cipkarskodrustvodanicabresler.hr

Comments are closed.