Dragutin Jamnić, izvorni kipar

Jamnić

Dragutin Jamnić je običan čovjek čija vješta ruka ima dar da neživom drvetu ili kamenu udahne dušu. Poznati lepoglavski kipar više od dva desetljeća umjetničkog stvaranja golim rukama i dlijetom daje život formama zarobljenima u fosilnom hrastu, a ponekad i viničkom kamenu.

Njegov bogati opus može se podijeliti na animalistički, sakralni, humanistički i apstraktni. Zanimljiva su njegova djela s antiratnim porukama, a pokazao je i posebnu sklonost kao skulptor za izradu ljudskih glava u kojima nastoji prikazati tipološke značajke ljudi svoga kraja.

Uz brojne samostalne izložbe, Jamnić je izlagao na stotinjak skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Aktivno se uključuje u manifestacije organizirane u rodnom kraju kao i u široj okolici, na kojima je rado viđeni gost, a sudjeluje i u dobrotvornim akcijama.

Stalna izložba skulptura, dio umjetničkog opusa ovog izvornog kipara, može se razgledati u Galeriji „Jamnić“ u Lepoglavi, dok su neka od njegovih umjetničkih djela postavljena na raznim lokacijama, također u Lepoglavi. Djela ovog umjetnika upotpunjuju i zbirke mnogih kolekcionara diljem svijeta.

Informacije:
Galerija „Jamnić“
Hrvatskih pavlina 8, 42 250 Lepoglava
Tel.: +385 (0)42 791 153
Mob.: +385 (0)98 186 6745

Comments are closed.