Berba buča

U utorak, 08.09.2015. godine, ATK Lepoglava obavio je berbu buča na pokusno-pokaznom polju na području Putina uz rijeku Bednju, te na ostalim zakupljenim parcelama u Lepoglavi.

U suradnji s Uslužnom uljarom Presečki i lokalnim OPG-om Čanžar, obrađivana su polja u Lepoglavi na površini većoj od 4 hektra. Uslužna uljara Presečki izvodila je sve potrebne radove na pokusno-pokaznom polju, zakupljenom od Grada Lepoglave, a u suradnji s OPG-om Čanžar obrađivana su ostala polja koja je ATK Lepoglava uzeo u zakup od građana.

Kako bi se došlo do finalnog proizvoda bilo je potrebno uložiti puno rada kroz cijelo vrijeme uzgoja buča. Počelo je od same pripreme zemljišta, gnojenjem, oranjem i obradom rotobranom, kako bi se uopće moglo posaditi buče. Nakon pripreme zemljišta slijedila je sjetva buča koja je provedena u suradnji sa navedenim partnerima. Polja su se održavala međurednim kultiviranjem i ručnim okopavanjem kako bi se uklonili korovi, a nakon čega je uslijedila dohrana buča.

Pošto su se počele sušiti plodne drške listova i vriježa, te su plodovi buče dobili karakterističnu žuto-zelenu boju, buče su dovoljno zrele za berbu. Najprije se strojno zgrnu u redove i tako se ostave da dozriju 4 do 7 dana, nakon čega slijedi berba. Berba na većim površinama se obavlja kombajnom za branje buča što uvelike olakšava cijeli posao. Stroj izvlači koštice van pod pritiskom, a ostatak tikve ostaje na polju, te se kasnije može poorati u zemlju. Koštice se nakon branja moraju oprati i sušiti te se nakon toga mogu preraditi u ulje.

Uzgoj buča delikatan je i zahtjevan posao koji iziskuje puno uloženog vremena i rada kako bi se došlo do konačnog proizvoda koji se može plasirati na tržište. Od dobivenih bučinih koštica ATK Lepoglava će proizvesti bučino ulje i koštice u manjim pakiranjima za jelo. Prva promocija odradit će se na Sajmu tradicijskog rukotvorstva i starih zanata koji će se održati u sklopu 19. Međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi. Na taj će način ATK Lepoglava svojim sugrađanima omogućiti kupnju nerafiniranog bučinog ulja proizvedenog u vlastitom gradu, a isto tako i novi prehrambeni proizvod koji ovaj grad može ponuditi svojim brojnim posjetiteljima.

Comments are closed.