Kuburaško društvo “Glasna kubura” Kamenica

Glasna kubura

Društvo je 2006. godine osnovalo dvadesetak entuzijasta i štovatelja tradicije iz Crkovca, Kamenice, Žarovnice, Višnjice, Bedenca, Jerovca, Lepoglave i Ivanca , kao kao prvo takvo društvo u Varaždinskoj županiji.

Društvo je osnovano sa željom da se obnovi i očuva prastara tradicija uskrsnog pucanja iz kubura u ovome kraju, kao i radi obilježavanja većih vjerskih blagdana, važnih događanja, značajnih datuma, obljetnica te drugih svečanih skupova na području Lepoglave, ali i Varaždinske županije i šire, te danas broji četrdesetak članova.

Svoje ciljeve društvo ostvaruje njegujući stare tradicije i običaje, organizira kuburaške manifestacije, ali i potiče članove društva te ostale građane na aktivno uključivanje u društvene tokove. Svi članovi kuburaškog društva osposobljeni su za rukovanje kuburama i upoznati s načinom njihova čuvanja te skladištenjem i čuvanjem eksplozivnih tvari. Kuburaši nastupaju u tradicionalnim nošnjama kameničkog kraja, a društvo ima u vlasništvu jedan mužar i kuburaški top, koji kod prisutnih izaziva najveću pozornost.

Informacije:
Slavko Štefičar
Mob.: +385 (0)98 388 518
E-mail: slavko.steficar@gmail.com

Comments are closed.