Planinarsko društvo “Pusti duh”

Pusti duh

Planinarsko društvo „Pusti duh“ djeluje od 1964. godine s ciljem popularizacije planinarstva te poticanja ljudi na boravak u prirodi radi rekreacije i održavanja zdravog načina života. Područje djelovanja drušva su planina Ivanščica i Ravna gora gdje se članovi redovito brinu za održavanje planinarskih staza od kojih je najpoznatija planinarsko rekreativna i biciklistička staza „Vilinska špica“. U suradnji s udrugama s područja grada Lepoglave društvo tijekom godine organizira brojne sportske manifestacije, cestovne i brdske atletske i biciklističke utrke, akcije pješačenja, planinarenja i slična događanja kojima potiču zdrav način života. Svake godine društvo prigodnim programom i aktivnostima obilježava Svjetski dan sporta i Svjetski dan pješačenja. Društvo upravlja i planinarskom kućom „Pusti duh“ koja se nalazi na Ravnoj gori.

Planinarska kuća ”Pusti duh” dovršena je 1950. godine dogradnjom nekadašnje crkvene kuće iz 17. stoljeća, a do danas je nekoliko puta adaptirana i renovirana. Kuća je sagrađena u šumarsko – lovačkom stilu kao prizemnica sa drvenim potkrovljem sa pogledom na dvorac Trakošćan, prostrano Maceljsko gorje, Boč, Donačku goru, Mozirske planine, Pohorje, a za lijepih zimskih dana vide se i Kamniške alpe te niz drugih manjih vrhova u daljini.

Postoji nekoliko legendi o imenu kuće, a dvije najpoznatije naziv „Pusti duh“ dovode u vezu s pavlinskim redom koji je djelovao u Lepoglavi od 1400. do ukinuća 1786. godine. Legenda kaže da je glavni prior samostana određeno vrijeme morao provesti u samoći i potpuno se posvetiti meditaciji i kontemplaciji. Po povratku sa ”Pustog duha” svoja iskustva i razmišljanja propovijedao bi ostalima. Druga legenda u središte priče stavlja sliku strogog i časnog načina redovničkog života posvećenog Bogu, znanosti, kulturi i umjetnosti. Ekscentrični pojedinci podložniji utjecaju hedonizma, koje pavlini nazivaju – pustim dušama, svoje mjesto boravka pronalaze u ”Pustom duhu”.

Kuća raspolaže kapacitetom od 20 ležajeva raspoređenih u 4 sobe, kuhinjom, blagovaonicom sa smještajnim kapacitetom za 30 osoba, sanitarnim čvorom, te manjom prostorijom s barom, a opskrbljen je i s toplim i hladnim napicima. Ispred ulaznih vrata nalazi se natkrita terasa opremljena stolovima i klupama sa 30 sjedećih mjesta.

U okolini kuće postavljeni su stolovi i klupe, a uređeno je i mjesto za roštilj i pečenjarenje. Također je uređen i površina pogodna za sport i rekreaciju, kao što je mali nogomet, odbojka, bagminton. Iz ponude planinarske kuće izdvaja se mogućnost korištenja viseće kuglane, pikada i boća za boćanje.

U blizini planinarske kuće nalaze se brojne zanimljivosti i posebnosti kao što su dva uzletišta za paraglidere, skupina razlomljenih šiljastih stijena nazvanih Zupci, Piramida – najviši vrh Ravne gore visine 680 m, vidikovac sa pogledom na širu okolicu , Kapelica Sveta Tri kralja izgrađena 1619. godine, Velike pećine – strme stijene visine 50 – 80 metara, građene od svijetlog vapnenca, atraktivne za slobodne penjače i alpiniste te planinarski dom ”Filićev dom“.

Pješački prilazi do planinarske kuće ”Pusti duh” mogući su iz više smjerova: Lepoglave, Trakošćana, Bednje, Cvetlina, Višnjice.

U periodu od početka travnja do kraja listopada kuća je otvorena subotom i nedjeljom od 10.00 do 18.00 sati, a noćenje i višednevni boravak mogući su uz prethodnu najavu. U zimskom periodu planinarska kuća je otvorena za sve posjetitelje prema prethodnoj najavi.

Informacije:
Damir Kužir, predsjednik Planinarskog društva „Pusti duh“
Mob.: +385 (0) 98 806 370
E-mail: damir.kuzir@vz.t-com.hr
Web: www.pd-pustiduh.hr

Comments are closed.