Udruga “Lepoglavski ahat”

Na području Lepoglave nalazi se nalazište poludragog kamena – ahata i jedini sačuvani fosilni vulkan u Hrvatskoj, koji predstavlja znanstvenu, obrazovnu i turističku znamenitost. To je područje Gaveznica – Kameni Vrh, zakonski zaštićeno 18. ožujka 1998. godine kao šesti geološki spomenik prirode u Hrvatskoj. Danas posjetitelji mogu uz šenju vulkanom prošetati i poviješću ovog lokaliteta, a sve uz stručno vodstvo.

Udruga „Lepoglavski ahat“ osnovana je 2006. godine i okuplja zaljubljenike u minerale i geologiju. Članovi udruge svakodnevno rade i otkrivaju nova nalazišta rijetkih minerala na području cijele Hrvatske te se bave istraživanjem i prezentacijama hrvatskih minerala. Dosad su pronašli veći broj novih nalazišta minerala, rijetke kristale i dva vulkana, te usvojili tehnologije obrade kamenja u svrhu izrade suvenira od poludragog kamenja.

Krajnji cilj udruge je osnivanje muzeja posvećenog ahatu, poludragom kamenu koji se u Hrvatskoj može naći samo na lepoglavskom području. Ahati se odlikuju posebnom ljepotom koju zahvaljuju neizmjernoj raznolikosti boja i građe slojeva. Zbirka Udruge ima najcjelovitiji prikaz minerala Hrvatskog zagorja, a zajedno sa zbirkom svjetskih minerala i poludragog kamenja izložena je u prostoru Doma kulture.

Informacije:
Damir Vrtar, predsjednik udruge
Mob.: +385 (0)98 182 6579
E-mail: damir.vrtar@vz.t-com.hr

Comments are closed.