Zadruga lepoglavske čipke

Čudesna čipka – ljepota i čarolija, za koju se vjeruje da su pred više stoljeća u Hrvatsku donijeli pavlini posebnost je Lepoglave i njezine okolice. Čipkarsko umijeće postupno je prihvaćeno među seoskim stanovništvom i ostaje tradicija koja nikada nije potpuno prekinuta.

Radi obnavljanja tradicije izrade lepoglavske čipke, na inicijativu Grada Lepoglave 2003. godine osnovana je Zadruga lepoglavske čipke.

Kvaliteta i posebnost lepoglavske čipke prepoznate su već u prvoj polovici 20. stoljeća kada lepoglavska čipka osvaja odličja na svjetskim izložbama, zlatno odličje 1937. u Parizu te brončano 1939. u Berlinu. To razdoblje je doba najvećeg procvata lepoglavskog čipkarstva. U novije doba čipka dobiva znak „Izvorno Hrvatsko“ koji za lepoglavsku čipku od 2003. godine nose jedino proizvodi Zadruge, a godine 2009. lepoglavsko čipkarstvo uvršteno je na reprezentativnu UNESCO-vu listu nematerijalne svjetske baštine. U lipnju 2011. na 1. međunarodnom čipkarskom festivalu u Vologdi u Rusiji lepoglavska je čipka u konkurenciji 10 zemalja i 36 ruskih oblasti proglašena najljepšom. Zadruga lepoglavske čipke je proglašena je najuspješnijom zadrugom 2012. godine od strane Ministarstva poduzetništva i obrta.

Zadruga okuplja 25 čipkarica koje izrađuju ovu visovrijednu rukotvorinu, nabavlja potreban konac za izradu čipki, plasira proizvode na tržište te brine o standardnoj kvaliteti lepoglavske čipke. Pojedini elementi lepoglavske čipke koriste se kao modni detalji u odijevanju: bluza, ovratnici, umeci.

Hrvatska turistička zajednica je Zadruzi lepoglave čipke dodijelila priznanje „Zeleni cvijet 2004.“ za cjelovitost i originalnost suvenirske ponude kontinentalne Hrvatske, čime je čipka postala najoriginalniji suvenir. U sklopu zadruge nalazi se prodajna galerija lepoglavske čipke s njezinim najreprezentativnijim primjercima. U ponudi galerije nalaze se i suveniri lepoglavske čipke kao i modni nakit.

Od 1997. godine u Lepoglavi se održava međunarodni festival čipke kojim se doprinosi popularizaciji čipke i očuvanju vještine čipkarstva.

Informacije:
Karmen Šoštarić, upraviteljica
Hrvatskih pavlina 7, 42 250 Lepoglava
Tel.: +385 (0)42 770 427
Mob.: +385 (0)98 355 813
E-mail: zadruga.cipke@lepoglava.hr
Web: www.lepoglavska-cipka.hr

Comments are closed.